e-kréta belépés

Közzétételi lista

Akadálymentesítő
nyilatkozat

Adatkezelési szabályzat

 

 

 

 

 

Hírek

25 éves a Gyermekek a gyermekekért elnevezésű jótékonysági gála

2018. november 26.

25 éves a Gyermekek a gyermekekért elnevezésű jótékonysági gála

25 éves a Gyermekek a gyermekekért elnevezésű jótékonysági gála, ahol évről-évre kecskeméti diákok, művészeti csoportok, szólisták lépnek fel. Az est bevételét kecskeméti szociálisan rászoruló gyermekek karácsonyi ajándékozására fordítják.


Az M. Bodon Pál Zeneiskola idén is képviseltette magát a rendezvényen. Az intézmény fúvószenekarának kamaraegyüttese kísérte Kuna Lajos tanítványát, a Virtuózók győztes Beke Márkot.


Falusi János és tanítványai tradicionális afrikai dobzenével járultak hozzá az esthez.

 

(Ezek és az est további fényképei a keol.hu galériájában találhatóak.)

DigiMusic ösztöndíjas program

2018/2019

DigiMusic előadás sorozatok

A Kecskeméti M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola és a DigiMusic októbertől előadás sorozatot és ösztöndíjas programot indít a Zeneiskolában tanuló tehetséges gyerekek számára. Az előadásokat szombati napokon tartjuk, havi egy alkalommal. A részvevők között kisorsolunk egy szerencsés tanulót, aki ösztöndíj keretében részt vehet a DigiMusicban tartandó magánórákon és fejlesztheti az elektronikus zenével kapcsolatos ismereteit.

Az előadássorozat célja, hogy a jelen lévők betekintést nyerjenek az elektronikus zeneszerzés világába és megismerkedjenek a professzionális zenei stúdióval és annak eszközeivel.

Az első alkalommal 6 zeneiskolás tanuló, Nemes Dóra az M. Bodon Pál AMI intézményvezető-helyettese, Kuna Lajos rézfúvós tanár (Az idei Virtuózók komolyzenei tehetségkutató végső döntősének, Beke Márknak a felkészítő tanára.) és Szabó Tamás a DigiMusic alapítója vett részt, aki megismertette a jelen lévőket az eszközökkel és előadást tartott arról, hogyan kapcsolódik össze a klasszikus és az elektronikus zene. A játékos bemutató alatt a tanulók kipróbálhatták a ritmusérzék fejlesztő játékokat és a kreatív zeneíró programokat. A nap végén pedig sorsolással eldőlt, hogy ki nyerte meg az első ösztöndíjas egy hónapos kurzust.
Az első nyertes az ütő szakos Váradi Gergő (hangszeres tanára Falusi János).

A Kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskola sikerei a balassagyarmati országos zongoraversenyen

2018. április 6-8.

A Kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskola sikerei a balassagyarmati országos zongoraversenyen

A területi válogatón sikeresen szerepelt tanulóink bejutottak a 2018. április 6-8. között megrendezett balassagyarmati XI. Országos Négykezes verseny döntőjébe. A négykezes és kétzongorás versenyen Bujdosóné Csáki Edit diákjai Gerhát Balázs és Gerhát Domonkos III. korcsoportban (itt országosan 13 páros jutott be a döntőbe): I. díjat nyert. Tanár-diák kategóriában a regionális selejtezőkön túljutva (az egész országból mindössze 12 páros jutott ebben a kategóriában a döntőbe) Kovács Levente (tanár) és Halasi Ákos (diák) párosa lépett színpadra.

Minden résztvevőnek szívből gratulálunk!

Márciusi díjeső a Kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskolában

Márciusi díjeső a Kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskolában

Március negyedik hétvégéjén számos rangos zenei versenyt rendeztek szerte az országban, melyről a Zeneiskola diákjai kimagasló eredményekkel tértek haza:


Az orosházi IX. Regionális Csellista Találkozó és Szaktárgyi Versenyen Pappné Gyalus Erika növendékei Mohay Henrik EZÜST, Sebestyén Barna BRONZ elismerést kapott. Zongorán kísért Horogszegi Jánosné.

A kaposvári IX. Országos Jeney Zoltán Fuvolaversenyen Csuvár Anna I. korcsoportban 3. helyezést ért el, valamint Molnár Fanni V. korcsoportban különdíjas lett. Ezt megelőzően a Szabadkán megrendezett FEMUS Nemzetközi Fafúvós Versenyen a lányok saját kategóriájukban első helyezést értek el. Felkészítő tanáruk Vincze Tünde. Zongorán közreműködött Gémes Adrienne.

A három évente megrendezésre kerülő Országos Gitárversenyen Ötvös Csilla tanítványa Nagy Veronika korcsoportja legjobb nyolc versenyzője közt szerepelt. A Kecskeméti M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola történetében ez volt a harmadik alkalom, hogy gitáros növendék továbbjutott az országos döntőbe.

Egerben a „ZENEVARÁZSLAT Négykezes Zongoraverseny Határok Nélkül” elnevezésű kárpát-medencei rangos rendezvényen szép sikert értek el Kovács Levente tanítványai. Berta Andrást és Berta Villőt a 2. korcsoportban EZÜST helyezéssel jutalmazták. A tanár-diák kategóriában ARANY helyezést kapott Halasi Ákos, tanára „Árnyak árnya árnytalanság” című legújabb kompozíciójával, amelyet Juhász Ferenc verse ihletett.


Szeretettel gratulálunk a Kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskola tanulóinak és felkésztő tanárainak!

Magyar Alapfokú Művészetpedagógiai Értéktár

2018. február

Magyar Alapfokú Művészetpedagógiai Értéktár

Örömmel tájékoztatjuk a Kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskola iránt érdeklődőket, hogy 2018. februárjában a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége beválogatta intézményünket a Magyar Alapfokú Művészetpedagógiai Értéktárba. Ez a rangos elismerés az iskola eddigi szakmai tevékenységét, eredményeit és a helyi közösség kulturális életében betöltött szerepét jutalmazza.

Magyar Kultúra Napja

2018. január 22.

A Magyar Kultúra Napjáról emlékeztek meg 2018.01.22-én a kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskolában.

Magyar Kultúra Napja kórus

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én, 195 évvel ezelőtt tisztázta a Himnusz kéziratát, mely később Erkel Ferenc zenéjével kiegészülve Magyarország hivatalos himnusza lett. Ennek apropójából javasolta 1985-ben Fasang Árpád zongoraművész, hogy a magyarok ünnepeljék meg ezt a napot, így 1989 óta hivatalosan is megemlékezünk országszerte, és határainkon túl a Magyar Kultúra Napjáról.


Minden évben ebből az alkalomból a zeneiskola tanulói és tanárai magyar szerzők műveiből összeállított koncertműsorral emlékeznek meg himnuszunk születésére. Az idei koncerten is méltó módon emlékeztünk magyarságunkra.


Magyar Kultúra Napja növendékek hangversenye

A hangversenyt Nemes Dóra az intézmény vezető helyettese nyitotta beszédével, melyben megemlékezett Kölcsey Ferencről, és himnuszunk születéséről. Ezek után a növendékek hangversenye következett.

Talán még egyszer sem volt ilyen színes a repertoár, mint ez alkalommal. A fellépők között minden tanszak képviseltette magát.

Öröm volt ugyanakkor látni és hallani, hogy az egészen apróktól a végzős növendékekig mindannyian alázattal, és a magyar zene iránti elköteleződéssel léptek a színpadra.


Ez a hangulat lengte át az egész estét, így Miklósné Faragó Csilla intézményvezető-asszony műsorzáró szavait, aki hálásan mondott köszönetet a szép koncertért.

Gratulálunk a felkészítőknek és a szereplőknek!forrás: Illichné Kondacs Szilvia


Hangversenyek

2018. január

Az M. Bodon Pál Zeneiskola 2018. januári hangversenyei

meghívó zongora Nagyné Banó Éva

Meghívó

Nagyné Banó Éva magánének tanszakának házi hangversenyére
2018. január 26-án (pénteken) 16:30 órára,
az M. Bodon Pál Zeneiskola Palotás József hangversenytermébe.

Bővebben...
meghívó zongora Kovács Levente

Meghívó

Kovács Levente növendékeinek házihangversenyére,
2018. január 29-én, hétfőn 17 órára,
a Kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskola Palotás József hangversenytermébe.

Bővebben...Félévi hangverseny

2018. január 22.

A Kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskola félévi hangversenye

logo

Meghívó

a Kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskola félévi hangversenyére,
a Magyar Kultúra napja alkalmából,
2018. január 22-én 17.30 órára,
a Zeneiskola Palotás József dísztermébe.

Bővebben...


Képgaléria

Rendhagyó karácsonyi koncert

2017. december 21.

Rendhagyó karácsonyi koncert

Rendhagyó karácsonyi koncert

Nagyszabású hangversennyel készülődött a Karácsonyra a kecskeméti M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola. A hangverseny az adakozás jegyében zajlott, de most a fellépők kapták az adományokat. Az idén a koncert kivételes, és remélhetőleg hagyományteremtő módon az Evangélikus Templomban került megrendezésre. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a Bolgár Települési Önkormányzat felajánlását Kis János, evangélikus lelkész a zeneiskola javára fordította. Különleges volt a koncert abból a szempontból is, hogy ez alkalommal került átadásra a Máltai Szeretetszolgálat felajánlásából egy hegedű, amit Rigóné Kiss Éva a kecskeméti Máltai csoport vezetője adott át egy rászoruló, tehetséges növendéknek.


Rendhagyó karácsonyi koncert 2

Miklósné Faragó Csilla a zeneiskola igazgatónője köszöntőjében beszélt a szeretetről, és a hagyományos értékekről, amik a karácsonyi ünnepkört övezik. Hangsúlyozta, hogy a zene segít érzelmeink kifejezésében, és abban, hogy jobban át tudjuk élni a meghitt pillanatokat. A koncertet, mint ajándékot adta át a közönségnek, és köszönetképpen a Máltai Szeretetszolgálatnak és a Bolgár Települési Önkormányzatnak.

A hangversenyen felléptek az intézmény együttesei, kamaracsoportjai, valamint szóló produkciók is felcsendültek. Nagy öröm volt hallani a szolfézs csoportok kórusait a zenekarokkal és kamaracsoportokkal kísérve. Ezek az előadások egytől egyig szépen tükrözték az iskolában működő tanári összefogást.


karácsonyi koszorú

Megindító volt látni, hogy mekkora az érdeklődés a koncert iránt, megtelt a templom a hallgatósággal. Minden szempontból különleges jelentőségű esemény volt a 2017. december 21-i hangverseny.

Köszönet a szervezőknek, a felkészítő tanároknak és a fellépőknek egyaránt!forrás: Illichné Kondacs Szilvia


Képgaléria
Kakaókoncert

2017. december 15.

Kakaókoncert

"Kakaókoncert

Hagyományos Kakaókoncertünk 2017. december 15-én került megrendezésre, melyen a Novum Kamara­zenekar és a zeneiskola növendékei léptek fel. Az interaktív előadáson a zenekar vezetője Pappné Gyalus Erika hozta közelebb a zene világát a gyerekekhez.

A hangversenyt követően a közönség meleg kakaót és kalácsot fogyaszthatott, majd kézműves foglalkozás keretében Horváthné Erdélyi Zsuzsanna karácsonyfa­díszt készített a gyerekekkel


Kakaókoncert 2

A kecskeméti zeneiskola minden évben két Kakaó­koncertet szervez, melyet elsősorban a gyerekeknek, óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlunk.

A karácsonyi teltházas esemény következő időpontja 2018. február 9-én pénteken 17 órakor lesz és a farsang témakörében fog zajlani.

Ezúton szeretnénk megköszönni nagylelkű adománya­ikat, mellyel a rendezvényen a zeneiskola alapítványát támogatták.

Kakaókoncert 3


Képgaléria

Hangversenyek

2017. december

Az M. Bodon Pál Zeneiskola 2017. decemberi hangversenyei

meghívó harangok

Meghívó

Dömötör Tiborné hegedűtanárnő házi hangversenyére
2017. december 04-én (hétfőn) 17:30 órai kezdettel,
az M. Bodon Pál Zeneiskola hangversenytermébe.

Bővebben...
meghívó zongora

Meghívó

Módráné Lantos Éva zongoratanárnő növendékeinek házi hangversenyére,
2017. december 12-én (kedden) 17 órára,
az M. Bodon Pál Zeneiskola hangversenytermébe.

Bővebben...
meghívó koszorú

Meghívó

Kecskeméti M. Bodon Pál AMI karácsonyi hangversenyére
2017. december 14-én (csütörtökön) 11 órára
a Kecskeméti Tankerületi Központba.

Bővebben...
meghívó logo

Meghívó

Drozdik Attiláné hegedűtanár növendékeinek házi hangversenyére
2017. december 18-án (hétfő) 17:00 órára
az M. Bodon Pál Zeneiskola hangversenytermében.

Bővebben...
meghívó koszorú

Meghívó

a Kecskeméti M. Bodon Pál AMI adventi hangversenyére
2017. december 19-én (kedden) 17 órára
a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szakközépiskolában.

Bővebben...

Rézfúvós Szakmai Nap

2017. október 24.

Rézfúvós Szakmai Nap

Rézfúvós Szakmai NapAz Oktatási Hivatal Szegedi Pedagógiai Oktatási Központja Őszi Pedagógiai Napok című rendez­vénysorozatának keretén belül hirdettek szak­tanácsadó kollégáink Rézfúvós Szakmai Napot az M. Bodon Pál Zeneiskolában.

Az M. Bodon Pál Zeneiskolában 2017.10.24-én megtartott rendezvényre a megye rézfúvós tanárai, rézfúvós igazgatói kaptak meghívást. Kiskun­félegyháza, Kerekegyháza, Kalocsa, Ágasegyháza-Orgovány, Szentkirály és természetesen Kecskemét képviseltette magát.

A szervezők: Kuna Lajos és Karácsony Lajos együttmuzsikálásra invitálta a jelenlévőket, majd elkezdődött a meghirdetett program:

Rézfúvós Szakmai Nap 2

1. Általános tanügyi tájékoztató - Karácsony Lajos
2. Elkészített tanmenetek bemutatása - Karácsony Lajos
3. Motiváció a rézfúvós tanításban. (Bemutató óra és ötletbörze.) – Kuna Lajos
4. Zenés szakmai beszámoló egy amerikai nemzetközi fesztiválról – Kuna Lajos
A baráti légkörben megtartott előadások alkalmanként szakmai kerekasztallá alakultak. A kiválóan sikerült szakmai rendezvény után két fontos konklúzió született:

  1. Szükség van ezekre a szakmai találkozókra, így jövőre is lesz.
  2. Az alkalmi együttmuzsikálás felébresztette a jelenlévőkben a kamarazenélés iránti vágyat, így elhatározták, hogy létrehoznak egy nagy létszámú tanári együttest: megalakítják a Kecskemét Brass Band-et.


Rézfúvós Szakmai Nap 3


Testvéri hangok Beregszászért

2016.október 3.

Testvéri hangok Beregszászért

Testvéri hangok Beregszászért címmel szervezett jótékonysági koncertet az M. Bodon Pál Zeneiskola és a szászországi Grossenhain - Reindersdorf-i Férfikar 2016.október 3-án a Kecskeméti Református Újkollégium dísztermében.
Kecskemét és Grossenhain 2002. óta testvérvárosai egymásnak, a kórussal pedig tíz éve ápol baráti kapcsolatot az M. Bodon Pál Zeneiskola. A tíz év alatt háromszor találkoztunk, és minden magyarországi körutat egy-egy németországi viszontlátogatás követett.

A koncert apropója idén a beregszászi zeneiskola javára történő adománygyűjtés. Beregszász szintén testvérvárosa Kecskemétnek, ahova az idén látogatott el városunk küldöttsége. Az ottani zeneiskola helyzetét megismerve Molnár Pál zeneiskolai fafúvós tanárunk hirdette a kollégák körében, majd önkormányzati szinten, hogy valahogyan segíteni kell az ottani művészetoktatási intézmény helyzetén.
Ennek a kampánynak a második állomása volt a jótékonysági koncert. (Nyáron zenei táborunkban beregszászi zeneiskolásokat és tanáraikat láttuk vendégül.)

Közreműködtek:

Grossenhain - Reindersdorf-i Férfikar
Novum Kamarazenekar
M. Bodon Pál Zeneiskola növendékei és tanárai
Szólisták: Földi Jácint és Szászi Benedek


Köszönjük a közreműködők áldozatos munkáját!

Jótékonysági koncertet tartott a Novum Kamarazenekar

2016.szeptember 28.

Jótékonysági koncertet tartott a Novum Kamarazenekar

Jótékonysági koncertet tartott a Novum Kamarazenekar 2016.szeptember 28-án az M. Bodon Pál Zeneiskola javára, az intézmény Palotás József hangversenytermében.
A koncert bevételét a zenekar az iskolai hangszerpark fejlesztésére szánta.
Mivel iskolánkban megnőtt a hegedülni, fuvolázni, és szaxofonozni vágyók száma, hangszerhiánnyal küzdünk. Ezt a hiányt szeretné pótolni az iskola, de az anyagi forrás ehhez még nem biztosított. Vannak meglévő hangszereink, amik felújításra, javításra szorulnak, ezek karbantartását eddig is alapítványi pénzből rendezte az intézmény.
A minőségi munkánkhoz elengedhetetlen a megfelelő hangszer, hiszen a zene élmény kell, hogy legyen a gyerekek számára is.
A Novum Kamarazenekar művészeti vezetője Pappné Gyalus Erika szintén a zeneiskola tanára, aki első kézből tapasztalta meg a jelenlegi helyzetet, így született a koncert ötlete. A zenekar tagjainak többsége régen az M. Bodon Pál Zeneiskola növendéke volt, így szívesen vettek részt az adománygyűjtésben.

Köszönjük a résztvevők és az adományozók támogatásait!

Az új hangszerek beszerzéséhez, valamint meglévő hangszereink karbantartásához várjuk az Ön hozzájárulását is!

A Magyar Kultúra Napja

2016. január 22.

A magyar Kultúra Napja

2016. január 22-én tartotta félévi koncertjét az M. Bodon Pál Zeneiskola.

Hagyomány, hogy ezen a napon magyar szerzők műveivel emlékeznek meg országszerte a kulturális és közoktatási intézményekben magyarságunkról és nemzeti imánk, a Himnusz megszületéséről. Az est Miklósné Faragó Csilla tagintézmény-vezető asszony köszöntőjével indult, melyben megemlékezett az 1823. január 22-i eseményről, miszerint Kölcsey Ferenc ekkor tisztázta le a Himnusz kéziratát. Beszédében kiemelte a zenei nevelés fontosságát, és a hagyományok tiszteletét.

A koncerten magyar népdalokat, XX. századi és ma élő magyar zeneszerzők műveit adtak elő a zeneiskola növendékei. Kuriózumnak számított a hangverseny végén fellépő tanári kamarakórus, aminek reményeink szerint szintén hagyománya lesz iskolánkban.

Dicséret illeti a szereplőket és a felkészítőket egyaránt a hiteles előadásokért.forrás: Illichné Kondacs Szilvia


Színvonalas koncerttel kezdte a tanévet az M. Bodon Pál Zeneiskola

2015. szeptember 3.

Színvonalas tanévnyitó az M. Bodon Pál Zeneiskolában


Színvonalas koncerttel kezdte a tanévet az M. Bodon Pál Zeneiskola, melynek az idén megújult konferencia központ, új nevén Hírös Agora színházterme adott otthont.
Elsőként J. S. Bach h-moll szvitjének két tétele hangzott el, köztük a népszerű Badinerie, megemlékezve a szerző születésének 330. évfordulójáról.
A fuvola szólót Miklósné Faragó Csilla a tagintézmény vezetője, a zenekari kíséretet a növendékekkel kiegészült M. Bodon Pál Kamarazenekar játszotta.
Ezután Alföldyné Dobozi Eszter a Kecskeméti Kodály Zoltán Általános Iskola és Középiskola intézményvezetője köszöntötte a szülőket és növendékeket. Többek között felhívta a figyelmet ember és zene kapcsolatára, a művészeti képzés fontosságára.
A műsorban ezután fafúvós és ütős produkciók következtek, majd a koncert végén megszólaló szaxofon együttes adott lendületet a tanévkezdéshez.
Miklósné Faragó Csilla tagintézmény-vezető ismertetőjében beszámolt a tavalyi év sikereiről, a nyertes pályázatokról és a már 16. alkalommal megrendezett nyári zenei táborról, amiben az idén az eddiginél is több gyermek vehetett részt a nyertes pályázatnak köszönhetően.
Tájékoztatta a szülőket a 2015/2016-os tanév rendjéről és elkövetkező eseményeiről.
Az iskola hagyományaihoz híven továbbra is megrendezi a tanszaki és a házi hangversenyek mellett a karácsonyi, a félévi, a tücsök, valamint az anyák napi és tanári hangversenyt.
Lesz népdaléneklési verseny, és idén először kerül megrendezésre a regionális hegedűverseny.forrás: Illichné Kondacs Szilvia


Zeneiskolánk három harsonás tanulója volt a kedvezményezettje az
NTP-EFP-14 kódjelű pályázatnak

Zeneiskolánk három harsonás tanulója volt a kedvezményezettje az
NTP-EFP-14 kódjelű pályázatnak


Az M. Bodon Pál Zeneiskola három harsonás tanulója

Beke Márk, Bezerédi Balázs és Szőke -Tóth András

volt a kedvezményezettje annak az NTP-EFP-14 kódjelű pályázatnak, amit az M. Bodon Pál Zeneiskoláért Alapítvány nyert meg. A FÉNY, ÁRNYÉK, HULLÁMOK, ZENE vizuális kapcsolódásai című pályázat tehetséges tanulók egyéni fejlesztő programjainak kidolgozását és megvalósítását tűzte ki célul. A program egyik kísérő gondolata: szemléletváltás kell az oktatásban, nevelésben. A tanulókhoz közel álló IKT eszközöket (számítógép, digitalizálás, internet, közösségi portálok) be kell integrálnunk a zenetanításba.

A projekt budapesti hangverseny látogatással kezdődött. A FOURTISSIMO együttes koncertjén halhatták – többek között –
Kuna Márton virtuóz harsona játékát.

Az első órán, – Patkós László vizuális kultúra tanárral – a képzőművészet és a zene kapcsolatára világítottak rá, majd Kuna Lajos harsona tanár irányításával elkezdődtek a kísérletezések. A tanítványok meglepően gyorsan elsajátították a digitális hangfelvételi technika alapjait.A folyamatos visszajátszás és a vizuális ábrák elemzése megmutatta nekik a helyes játékmódot. Koncentrált, tudatos játékra kényszerítette őket. Kialakított bennük egy kontrollt. A gyakorlatban is bebizonyosodott az a megállapítás, hogy
„A VIZUÁLIS ÖSSZEKAPCSOLÁS MINDIG GYORSÍTJA A HELYES JÁTÉKMÓD ELÉRÉSÉT, ÉS SEGÍT ANNAK MEGERŐSÍTÉSÉBEN, MEGTARTÁSÁBAN”

A felvételek vizuális megjelenésének elemzésekor egy újfajta aspektusba került a zenetanítás. Az izgalmas összefüggéseket feltáró és mély szakmai tartalmú "jó gyakorlat" fontosabb elemei oktató videók formájában rögzítésre kerültek.

Mivel a pályázat kapcsán megvásárolt eszközök továbbra is rendelkezésre állnak, így – a már kidolgozott tematika alapján – tovább lehet folytatni a munkát a növendékekkel. Ráadásul más tanítványok is hozzájuthatnak a zenei hangok vizuális ábrázolásával járó előnyökhöz.

A digitális technológiától nem idegenkedő zenetanárok számára jó hír, hogy például az ingyenesen elérhető „Audacity” nevű szoftverrel és egy átlagos laptoppal ezt a metodikát könnyen lehet alkalmazni, továbbfejleszteni. (Az ingyenes szoftverrel és a laptop mikrofonjával felvett hang publikálásra nem alkalmas, de tanítási órán kitűnően használható.)

Köszönjük a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 350 ezer forint támogatását.Képgaléria300 ezer forintot adományozott a Termostar Kft a zeneiskolának

2014 december 8.

300 ezer forintot adományozott a Termostar Kft a zeneiskolának

Kecskemét - Háromszázezer forinttal támogatta a Termostar Kft, illetve Horváth Attila, a hőszolgáltató cég ügyvezetője, a Kecskeméti Kultúra Mecénása 2014. év díjazottja az M. Bodon Pál Zeneiskolát.

Az adományozásról szóló emléklapot hétfő este adta át az iskolában rendezetett házi hangverseny elején Horváth Attila a tagintézmény igazgatójának, Miklósné Faragó Csillának. A nagylelkű felajánlás előzménye, hogy Horváth Attila, a Termostar Kft. ügyvezető igazgatója kapta meg a Kecskeméti Kultúra Mecénása díjat március 29-én este, a XXIII. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál első napján.

A díjat Ittzés Tamás hegedűművész-tanár, a Bohém Ragtime Jazz Band vezetőjének ötlete alapján alapították Kecskeméten három éve. Az elismerést olyan cégvezető kaphatja, aki sokat áldoz a kecskeméti kulturális életre, és cégfilozófiájában kiemelt helyet foglal el a kulturális mecenatúra. A 2014-es évi jelöltek közé egy előszavazást követően három cégvezető került: Horváth Attilán kívül Kurdi Viktor, a Bácsvíz Zrt. elnök-vezérigazgatója és dr. Nagy Zoltán, a Phoenix-Mecano ügyvezető igazgatója. A kecskeméti kulturális és művészeti intézmények, művészeti együttesek vezetőinek szavazatai alapján végül Horváth Attila kapta meg az elismerést.

- Mindenki tudja, hogy a kultúra meglehetősen támogatásra szoruló terület, ezért három éve azzal a gondolattal alapítottam meg a díjat, hogy a vele járó százezer forintot a díjazott „forgassa vissza" a kultúrába - mondta hétfő este az adomány átadásakor Ittzés Tamás. Az első évben Tormási Attila megduplázta az összeget, tavaly Versegi János már háromszázezret adományozott, most pedig a Termostar Kft. ugyancsak ennyit áldoz a kultúrára.

Arról, hogy kik kapják az adományt, a díjazott dönt. Horváth Atilla az M. Bodon Pál Zeneiskolát választotta.

- Az a megtiszteltetés érte idén a Termostar Kft-t, hogy a kultúra iránti elkötelezettségét ezzel a díjjal ismerték el - mondta Horváth Attila. - A mi felelősségünk volt, hogy kit és hogyan válasszunk ki a támogatásra. Én azt gondolom, hogy az M. Bodon Pál Zeneiskolában olyan sok művészpalántával foglalkoznak áldozatos munkával, és kitartó türelemmel a tanárok, ami megérdemli a támogatást. Tudom, hogy jó helyre kerül az adomány...

Miklósné Faragó Csilla a támogatás átvételekor elmondta, hogy a diákok külföldi versenyeztetésére, a nevezési díjakra és a versenyekre történő utaztatásra fordítják majd az összeget.

forrás: keol.hu

Képgaléria

Zenével nyitott 120. tanévét az M. Bodon Pál Zeneiskola

2014. szeptember 4.

Zenével nyitott 120. tanévét az M. Bodon Pál Zeneiskola

Csütörtökön délután a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban tartotta meg tanévnyitó ünnepélyét az M. Bodon Pál Zeneiskola. A Kecskeméti Kodály Zoltán Általános Iskola és Középiskola tagintézménye természetesen zenével köszöntötte százhuszadik tanévét, az iskola tehetséges növendékei, illetve művésztanárai közösen adtak koncertet.


Csajkovszkij: Három részlet a Hat darabból című művének előadásával az iskola vonószenekara alapozta meg a koncert hangulatát, Palotás József nyugdíjas tagintézményvezető vezényletével.


Ezt követően Alföldyné Dobozi Eszter, a Kecskeméti Kodály Zoltán Általános Iskola és Középiskola intézményvezetője mondott köszöntőt, majd ismét a zenéé volt a főszerep. A zeneszámok közötti egyik szünetben Nagyné Banó Éva tagintézményvezető-helyettes számolt be a nyári időszak eseményeiről, illetve az elkövetkezendő hónapok feladatairól. Egyebek mellett elmondta, a most kezdődő tanév a százhuszadik a zeneiskola életében, emellett idén ünneplik névadójuk, M. Bodon Pál születésének 130. évfordulóját. A nyár folyamán tizenötödik alkalommal rendezték meg házi zenei táborukat. Kovács Levente, az iskola tanára a reformáció emlékbizottság által kiírt kórusmű pályázaton harmadik díjat nyert. Beke Márk, az intézmény harsonás növendéke egy rangos nemzetközi versenyen lett második díjas. Elhangzott, az érdeklődés a zenetanulás iránt az új tanévben fokozódott, a tanulók összlétszáma várhatóan meghaladja a 750 főt. Az iskola hagyományaihoz híven továbbra is tart majd karácsonyi, félévi, tücsök, valamint anyák napi hangversenyt. Emellett folytatják az iskola 120 éves jubileumával kapcsolatos megemlékezéseket is.

forrás: kecskemetitv.hu

Képgaléria

Háziversenyek az M. Bodon Pál Zeneiskolában

2014. május 9. 11.

Háziversenyek az M. Bodon Pál Zeneiskolában

Május 9-én és 11-én az Új Széchenyi Terv keretében, TÁMOP pályázati támogatással háziversenyeket rendeztek a KMI M. Bodon Pál Zeneiskolájában.


A május 9-i Népdaléneklési Verseny bírálóbizottságának tagjai – Kocsárné Herboly Ildikó és Thész Gabriella tanárnők – nagy elismeréssel szóltak a kecskeméti zeneiskolások szép énekléséről, a szolfézs tanszak tanárainak munkájáról. Kiemelkedő teljesítményük alapján I. díjasok lettek: Hamar Katalin, Sipos Rita Veronika, Somogyi Levente és Tóth Lili Anna (felkészítő tanáruk: Tary Timótné). II. díjat kaptak: Bíró Szilárd, Dudás Ágnes, Furda Réka, Papp Kincső, Sipos Lili Janka, Zónai Szófia (felkészítő tanáraik: Orosz Lilla, Dr. Szabóné Csikai Ágnes, Tary Timótné). III. díjjal térhettek haza: Anka Teréz Alíz, Dergecz Mónika, Hordós Adél (felkészítő tanáraik: Orosz Lilla, Tary Timótné).

A május 11-i gordonka tanszaki háziversenyre húsz tanuló készült fel Sipos Gergő tanár úr irányításával. Kiemelt nívódíjat kapott Péteri Lilla, Sipos Rita, Vántus Laura. Nívódíjasok lettek: Gáspár Dániel, Haag Boglárka, Hajkó Ábel, Illich Zsombor, Remecz Lilla, Sipos Viola Napsugár tanulók. Zongorán kísért: Gémes Adrienne tanárnő.
Az igen hasznos és jó hangulatú háziversenyeken a nem kiemelten díjazott tanulók is jutalomban részesültek.


forrás: kecskemet.hu


Jubilál a zeneiskola

Jubilál a zeneiskola

Tavasztól kiállítással, koncertekkel méltatja fennállása 120. évfordulóját Kecskemét prominens zenei intézménye. A jubileumi ünnepségsorozat április 25-én nagyszabású tanári hangversennyel indul, és a jövő tanév elejére is átnyúlik. Palotás József igazgató számára az idei a 49. tanév, amit a zeneiskolában tölt, nyáron ugyanis nyugdíjba vonul. Az igazgató szerkesztésében eddig három évkönyv jelent meg a zeneiskola történetéről, legutóbb 2000-ben.


– A mostani jubileum kapcsán mire fókuszál? – kérdeztük az igazgatót.
– Szeretném ráirányítani a város és polgárai figyelmét a zeneiskolára, a korábbi igazgatókra, neves tanárokra. Szent - Gály Gyula alapító igazgató nevét például alig ismerik Kecskeméten, noha a magyar zenetudomány számon tartja, zeneelmélet könyvét ma is forgatják. M. Bodon Pál nevét 1989 óta viseli iskolánk, de róla sem sokat tudnak a kecskemétiek. A város szülötte, Vásárhelyi Zoltán Kossuth-díjas karnagy 16 évig volt hegedűtanár a zeneiskolánkban. Sajnos egyikükről sincs utca vagy tér elnevezve a városban.

– Az egykori tanítványok közül kikre büszke az iskola?
– A legújabb időkből például Maczák János klarinétművészre, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanszékvezető docensére, a helyi Kodály Iskola Zeneművészeti Szakközépiskola tanárára. Az 1930-as években itt volt növendék Jeney Zoltán fuvolaművész. Kiss Gyula Liszt-díjas zongoraművész édesapja, Kiss Gyula hegedűművész is itt tanulta hangszerét. Csakúgy, mint Vásárhelyi Zoltán és testvére, Ödön, akik hegedűművészként kezdték a pályájukat. Az „én időmben”, vagyis az elmúlt 49 évben, amit a zeneiskolában töltöttem előbb tanárként, majd 40 évig igazgatóként, közel száz tanulónk ment zenei pályára. Ennyi hangszeres növendékünk folytatta tanulmányait zenei szakközépiskolában vagy főiskolán. Elmondhatjuk, hogy iskolánk nagyban hozzájárult az ország zenekultúrájának, zenepedagógiájának fejlesztéséhez.

– Jelen tanítványaik is sorra szereznek díjakat országos, nemzetközi versenyeken. De mit tudnak kezdeni a keveset gyakorló, lusta nebulókkal?
– A világ változásai a zeneoktatásra is kihatnak. A mai pedagógusok nagy kihívása, hogy ugyanolyan szakmai színvonalon tanítsák a kiemelkedően tehetséges, sokat gyakorló gyerekeket, mint az átlagos tehetséggel bíró, kevesebbet gyakorló növendékekkel. A zeneiskola iránti igény változatlanul jelentős, ebben az évben 750 körüli a diáklétszámunk. A Kodály Iskola növendékeivel együtt több mint ezer gyerek és fiatal tanul zenét Kecskeméten. A gyakorlásra fordított idő viszont érezhetően csökken, mivel a gyerekek nagyon elfoglaltak: nyelvet tanulnak, sportolnak stb. A pedagógusok feladata, hogy képesek legyenek a legkülönbözőbb szinten és módon foglalkozni a gyerekekkel. A legfontosabb célunk pedig a gyerek sikerélménye.

– Az elmúlt közel fél évszázad során hány átszervezést élt meg a zeneiskola?
– Sokat. Az 1960-70-es években szakmailag a megyéhez tartoztunk, pénzügyileg a városhoz. Az 1980. januárjában életbe lépett átszervezéskor a Kodály Iskola gazdasági hivatalához kerültünk. Eztán jött egy újabb változás, és az alsófokú oktatási intézmények gondnokságánál intéztük a gazdasági ügyeinket. A legjelentősebb átszervezést 2007-ben éltük meg, a nagyszabású intézmény-összevonások idején. Zeneiskolánk akkor került egy egységbe a Kodály Iskolával és három óvodával. Jelenleg is a Kodály Iskola tagintézménye vagyunk, M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola néven.

Napról napra bővül a múltat bemutató tablók szám. Az intézmény jubileuma kapcsán nagy a készülődés, az igazgatói iroda tele van az iskolához fűződő régi dokumentumokkal, fotókkal, muzeális bizonyítványokkal. Ezekből hamarosan időszaki kiállítás nyílik a Katona József Emlékházban, Székelyné Kőrösi Ilona muzeológus és helytörténész közreműködésével. A zeneiskola folyosóin napról napra bővül az intézmény múltját bemutató tablók száma. Az egyik nagybecsű korabeli fotográfián az intézmény második tanévének (1895-1896) tantestülete látható: Szent - Gály Gyula alapító igazgató, valamint Veress Klára és Bordeaux Géza hangszeres oktatók. A 15. tanév zenetanári tablóján hatan szerepelnek, a 100. tanév tablóján pedig közel három tucatnyian.

forrás: Baon.hu70 éves Palotás József

70 éves Palotás József

Palotás József hegedű- és szolfézstanár, tagintézmény-vezető. 1944. március 16-án, Kiskunfélegyházán született. Zenei tanulmányait a Tiszakécskei Zeneoktatói Munkaközösségben kezdte, első hegedű-, egyben szolfézstanára dr. Batka László volt. Gimnáziumi tanulmányainak megkezdésekor a kecskeméti zeneiskolába is beiratkozott, ahol hegedűtanára Domján József lett. Érettségi után felvették a Szegedi Zeneművészeti Szakiskolába, majd annak szaktanárképzőjébe, tanárai Gábor Arnoldné, Homoki György és Homor Annamária voltak. Hegedű és szolfézs szakon 1966-ban végzett Szegeden, de 1965. szeptember 1-jétől kinevezett tanárként már Kecskeméten tanított – és tanít immár közel 50 éve – az Állami Zeneiskolában. 1974. augusztus 1-jétől a később M. Bodon Pál nevét felvevő intézmény igazgatója lett. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekarnak 1965 óta tagja, 1969-tõl hangversenymestere. Mint ifjú, pályakezdő tanár, kollégáival 1968-ban megalakította a Kecskeméti Vonósnégyest, amely több mint 15 éven át működött. Tanártársaival 1975-ben létrehozták az iskola kamarazenekarát, mely 1992-ben vette fel az M. Bodon Pál Kamarazenekar nevet. Művészeti irányítása mellett ez az együttes is a város zenei életének szerves részévé vált. A Katona József Színház zenekarában is több évtizedig játszott, valamint 2004-ben részt vett az iskola volt növendékeiből alakult Lakó Sándor Kamarazenekar elindításában is.


Az évek folyamán számos zenepedagógia-történeti témájú írása jelent meg: A zeneiskola rövid története; M. Bodon Pál, a pedagógus és az iskolavezető; A Gábriel-Vásárhelyi Hegedűiskola elemzése. Több éve országos szakértőként is szolgálja a magyar zeneoktatás ügyét. 1997. június 4-én Kecskemét Városért Oktatási Díjban részesült. A képviselőtestület 1997. szeptember 1-i hatállyal főtanácsosi címet adományozott részére. 2002-ben Kodály Zoltán-díjat, 2003-ban Pilinszky János-díjat, 2004-ben Magyar Művészetoktatásért-plakettet kapott. 2009-ben Az év zenekari művésze címmel jutalmazták, míg 2012-ben a Bács-Kiskun Megyei Prima Díjjal ismerték el nevelői és előadóművészi tevékenységét.

„Tősgyökeres kiskunfélegyházi családba születtem, őseim a Sarlós Boldogasszony templom adattárában fellelhető iratok szerint a 18. század második fele óta félegyházi római katolikus kisbirtokosok voltak. Édesapám évekig a Strasser-testvéreknél dolgozott kereskedő segédként, majd a világháború után önállósította magát és saját textilüzletet nyitott Tiszakécskén. Édesanyám egy virágboltban helyezkedett el. Néhány év elteltével édesapám a földműves szövetkezet textil áruházának üzletvezetője lett.
Gyerekkoromat Tiszakécskén töltöttem, 1950 és 1958 között általános iskolába is ott jártam. Egyik osztálytársamat, Kállai Józsefet, a helyi prímás fiát, valamint a központi étteremben muzsikáló apját gyakran hallottam hegedülni, és nagyon megtetszett a hangszer. Érdeklődésemet látva édesanyám vett nekem egy hegedűt, és hetedikes koromban a Kecskemétről kijáró dr. Batka László tanítványa lettem.
A nyolcadik osztály elvégzése után Kecskeméten, a Katona József Gimnázium énekes-humán tagozatán tanultam tovább. Kiváló tanáraim voltak. Osztályfőnökünk, Mester Barnabás történelemtanár törődött velünk, szeretett bennünket. Hordós Károly békés, rendes ember volt, magyart és olaszt tanított nekünk. Sokat szoktam emlegetni matematikatanáromat, Szemerey Andort, mert szerintem mindenkinek úgy kellene tanítania, ahogy ő tette: jó kedvvel, vidám hangulattal, nagyszerű érzékkel végezte munkáját, szeretettel foglalkozott a közepes tudású diákokkal is. De szívesen és tisztelettel emlékezem dr. Berecz Vendelre, Nemesszeghy Lajosra, Sárkány Irénre, dr. Szabó Adorjánra, Tóth Józsefre, Zsiga Lászlóra is.
Az érettségit követően orosz-olasz szakon szerettem volna tanulmányaimat folytatni, de egy adminisztrációs hiba miatt ez nem sikerült. Szegedre, a Konzervatóriumba azonban mehettem. Évfolyamtársaimhoz, a zeneművészeti szakiskolákból érkezettekhez képest jelentős hátrányban voltam, hiszen későn, 13 évesen kezdtem zenélni.Kitartással, szorgalommal be lehetett pótolni a lemaradást, s mivel szerettem a hangszert és szívesen tanultam a szolfézst is, mindez nem esett nehezemre. Később, 1997 és 1999 között a Budapesti Műszaki Egyetem Társadalomtudományi Karának kecskeméti kihelyezett tagozatán a közoktatás vezetői szakot is elvégeztem.

A kecskeméti szimfonikusok élén Kemény Endre,
a hangversenymester Palotás József
(Fotó: Tóth Sándor)A tanulást egyébként azóta sem hagytam abba. Életem során mindig nagyon fontos volt a zenekari munka, a kisebb vagy nagyobb zenei együttesekben való közreműködés. Az együtt muzsikálásban újabb hatások, benyomások érik az embert, ott lehet igazán csiszolódni. A mai napig azt várom a legjobban, hogy valami új, komoly feladattal találkozzak. Ha egy kiemelkedő szerző nagy művét tanulom, vagy egy jelentős embert ismerek meg, még mindig úgy érzem, gazdagodom tudásban, tapasztalatban.

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagjaként az első években sokat tanultam az Operaházból érkező művészek játékát figyelve. Már akkor is nagyra tartottam, s ma sem értékelem másként Kemény Endre karnagy úr erőfeszítéseit, aki a fővárosból érkezve rendkívül tudatos módon egy széles zenekari repertoárt alakított ki. Az együttes vezetői látták, hogy a zenekari munkát komolyan veszem, hogy mindig lehet rám számítani, és 25 évesen megbíztak a koncertmesteri feladattal. 2009-ben Az év zenekari művésze címmel jutalmazták.


Életem legnagyobb részét a zeneiskolában töltöttem. Négy évig itt tanultam, s immár 49. éve itt tanítok, a nyáron lesz negyven éve, hogy az intézmény munkáját irányítom. Mindig buzgólkodó, szorgalmas ember voltam. Talán túlzásba is vittem a munkát, túl sok időt töltöttem itt, és a kelleténél kevesebb jutott a családomra! De a munkám egyben a hobbim is. Hálás vagyok feleségemnek, aki elviselte a sok elfoglaltságomat, társként és kollégaként is végig mellettem állt!

Köszönettel tartozom munkatársaimnak is, akikkel évtizedeken át jó hangulatban, békességben dolgozhattam. Helyettesével, Kubinyi Attilánéval és Szepesi Annamária iskolatitkárral, akik hosszú idő óta segítik munkámat.
Rendkívül jól esett, hogy 2007-ben az intézmény átszervezésénél vezetői pályázatomat egyhangúan támogatták. Büszke vagyok arra is, hogy iskolánk diákjai közül sokan zenei pályára mentek. Sorolhatnám a neveket, de talán beszédesebb adat, hogy tanáraink mintegy 30 százaléka korábban a tanulónk volt.

Gyermekkoromban jártam hittanra, sokat ministráltam, a Gémes Mihály atyával töltött programok kedves emlékeim, de a hit – bár életem során állandóan jelen volt – nem mélyült el eléggé bennem. Az emberi kapcsolatokat mindig fontosnak tartottam, és az évek előre haladtával ez egyre erősebb bennem. Ha a vezetői feladatot néhány hónap múlva át is adom, a kollégákkal a jövőben is szeretnék még találkozni, szakmai tanácsadással munkájukban segíteni őket. Hegedülni is szeretnék még, szándékomban áll házi muzsikálásokat is szervezni! De a következő években leginkább arra törekszem majd, hogy egyre többet legyek együtt családommal, feleségemmel, gyermekeimmel és unokáimmal.”


Tanári hangverseny a zeneiskolában - Palotás Józsefet
zongorán felesége, Palotás Józsefné tanárnő kíséri.
(Lejegyezte: Varga Géza)

forrás: parlando.hu